Leírás és Paraméterek
Vulkanikus jegyek, ászok hordó, fajtajelleg: minden, ami komolyan Badacsony. Apukánk ízlése szerint készült Olaszrizling, igazi nosztalgikus tétel, mely összehozza az embereket. Egy palackban: dr. Laposa József, a bor ihletője, Csiszár Jenő, a bor névadója és Somogyi Győző festő, családi barát, a bor arculatának megalkotója.
„Ez a bor a régi nagy borokat képviseli, magasabb alkohollal, tartalmas, érett ízvilággal és a Badacsonyra jellemző, összetéveszthetetlen lágysággal. Igyekszünk vele megmutatni a termőhely adottságait” – mondja Laposa József. A bor alapanyaga a Laposa szülők első saját területéről, a Badacsony déli lejtőin fekvő Olaszrizling-tábláról származik.
Érett, klasszikus tétel, illatában főleg aszalt gyümölcsök jelennek meg, ízében hosszú, markáns lecsengéssel. Családi ebédekhez, vacsorákhoz, tartalmas beszélgetésekhez, vagy csak gondolatokhoz ajánljuk.
Ajánlott ételpárosítás: Malacpofa pörkölt galuskával és uborkasalátával
Olaszrizling:
Ha a Balatont szőlőfajtában kellene elmondani, az egészen biztosan a sokarcú és sok személyiségű Olaszrizling lenne. Ez a fajta se nem olasz, se nem rizling, sőt, a Rajnai Rizlinghez sincs köze. Pontos eredetét homály fedi – annyi biztos, hogy Nyugat-Európából érkezett a Kárpát-medencébe, és igazán a helyén van itt: mind a hőmérséklet, mind a talaj, mind a lejtők kedveznek neki. Magyarországon az egyik leggyakoribb fehérbor, talán éppen jól kezelhetősége, és sokszínűsége miatt. Könnyed fehérborok és hosszan érlelhető, nagytestű tételek készítésére egyaránt alkalmas. Nem mellesleg: nyáron fröccsnek is kitűnő!
Jelleg | Fehér bor |
Kiszerelés | 0,75l |
Ízvilág | száraz |
Alkoholtartalom | 13% |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet | 13-14 °C |
Szőlőfajta | Olaszrizling |
Ajánlott ételpárosítás | Malacpofa pörkölt galuskával és uborkasalátával |