Leírás és Paraméterek
A Cabernet Franc, mint fajta Bordeux-ból származik, de több mint 120 éve termesztik Szekszárdon a többi Bordeux-i fajtával együtt. Más országokban Cuvée alapanyagként használják, önállóan nem hozzák forgalomba. Magyarországon, Szekszárdon új otthonra talált, önállóan is kiváló borok készülnek belőle. Nevét a Hidaspetre dűlőről kapta, mely Szekszárd egyik legjobb dűlője, dél-keleti fekvésű, talaja kötött agyagos, mészköves. 35 éves szőlőtőkékről szüretelik a szőlőt, terméskorlátozást alkalmaznak, hogy minél jobb gyümölcsöt kapjanak. Kézzel szüretelnek 15 kg-os ládákban kettős válogatást alkalmazva, egyszer egy fürtválogatást, majd a szőlőszemeket, annak érdekében, hogy csak teljesen egészséges szőlőszemek kerülnek az erjesztőbe. 21 napos héjon erjesztést alkalmaznak, közben kíméletesen macerálják a cefrét majd 2 éves tölgyfahordós érlelés következik mikor is a borok szép simára érnek.
Sötét vörös színű, illatában aszalt szilva, vörös húsú erdei gyümölcsök, tölgyfahordós érlelésnek köszönhető enyhe vanília, fahéj, ízében kerek gyümölcsös, határozott vonalú, lecsengése hosszú, fűszeres. A Cabernet Franc nagyon kedves, testes, telt vörösbor.
Fogyasztását 16°C -on ajánljuk.
Szőlőfajta | Cabernet Franc |
Kiszerelés | 0.75 l |
Ajánlott fogyasztás | 16°C |