Leírás és Paraméterek
Gál Tibor, a világpolgár birtoképítő látta bele az akkor még műveletlen kárászteleki domboldalba azt az amfiteátrumot, amiről ma is szüretelnek minden palack Carassia pezsgőhöz. Azóta közel 20 év telt el, a csillámpala talajú nagy katlanban megerősödtek a szőlőtőkék. Az erdőkkel határolt, csendes és könnyen bejárható birtok a pince közvetlen szomszédságában van. A legszerencsésebb felállás, amikor a borász egész évben rálát a szőlőre.
Friss degorzsálás, a Carassia „mindent vivő” 2018-as évjáratából. A pezsgőbirtok pincéjében sokféle karakterű és gazdag ízű alapborok erjedtek, ezekből házasítottak tanácsadójuk, Jérome Legras, a champagne-i grower segítségével. A Classic Brut végül 50% chardonnay mellett pinot noir, pinot meunier és kevés pinot blanc fajták boraiból állt össze. „Semmi varázslat” – mondja Bereczki Csaba, a Carassia pincemestere. Csak jó alapanyag, a lehető legjobbkor szüretelve, egészfürtös préseléssel, hideg mustülepítéssel egy napon át, majd erjesztés bevált élesztőkkel. A birtok három pezsgője közül a leginkább összetett, mégis a legkönnyebben iható.
Szőlőfajta 65% Chardonnay, 18% Pinot Noir, 17% Meunier | |
Pezsgőkészítés palackos érlelés, tradicionális módszer | |
Érlelési idő min. 24 hónap | |
Dűlők Kiscsere, Tóka | |
Alk.vol. 12% | |
Dosage 8 gr | |
Savtartalom 6,45 gr | |
Kiszerelés 750 ml |