Leírás és Paraméterek
Amikor 1973-ban megérkezett a Cinzano család, a Montalcino-ban palackozott bor legtöbbje Brunello volt. A „Vino Rosso dai Vigneti di Brunello” második megnevezését helyben használták, hogy javítsák a főként ömlesztett formában értékesített bor képét. Alberto Marone Cinzano gróf úgy döntött, hogy minden nap a megfelelő bort fogyasztja. Régebben azt mondta: „Ez a fiatal Sangiovese-i ital ebédidőben.” 1976-ban, három évvel később, Col d'Orcia már több mint felét képviselte a „Rosso” termelését Montalcino-ban. A Col d'Orcia 1983-as erőfeszítéseinek köszönhetően Rosso di Montalcino lett D.O.C. az olasz köztársasági elnök rendelettel.
A Rosso di Montalcino egy klasszikus, tiszta Sangiovese-szőlőből készült bor, amelyet a betakarítás után egy évvel szabadítottak fel, hogy megőrizzék a fiatal bor frissességét és gyümölcsösségét, és ugyanakkor azt a intenzitást, amelyet csak a Montalcino terroir képes szállítani .
Termelési terület:
Col d'Orcia saját szőlőültetvénye, amely Montalcino-ban található, déli fekvésű, az Orcia folyóra néző dombon. Átlagos magasság 250 m tengerszint feletti magasságban.
Időjárási viszonyok:
A tél meglehetősen száraz volt, alacsony hőmérsékleten januárban és februárban. A tavaszi esőzések a szezonális átlagon belül a júliusi és augusztusi hónapokban szükséges vízkészletet biztosították. Szeptember volt mérsékelt, jó nap / éjszaka hőmérsékleti kirándulásokkal, amelyek lehetővé tették a szőlő tökéletes érettségét.
szőlő:
Sangiovese, helyi nevén "Brunello" (a Brunello di Montalcino termelésében használt fajta).
borkészítés:
A friss és hosszú élettartamú gyümölcsök megőrzése érdekében a szőlőbőrön kb.
Öregedés:
12 hónapos szláv-tölgyfahordókban 75 és 150 hl között, majd a palackban finomítva.
Főbb jellemzői
Szín: Mély rubin vörös, lila árnyalatokkal.
Illat: Bőséges és gyümölcsös, a kis vörös érett gyümölcsök, a szeder és a cseresznye jellegzetes jegyzetei, a tölgyfűszerekkel jól kiegyensúlyozott.
Aroma: Jó szerkezet, puha és kellemes tanninok. Az utóíz hosszú, tartós és gyümölcsös.
Alkoholtartalom: 14%
Teljes savasság: 5,5 g / l
Jelleg | Vörös bor |
Kiszerelés | 0,75l |
Ízvilág | száraz |
Alkoholtartalom | 14 % |